top of page

Een jaar van restauratie door de ogen van Salverda Bouw.

HBS Kampen, een rijksmonument dat zijn verleden koestert. Wat is er in een jaar gebeurd? Dat vertellen we graag! We zijn begonnen met het opbouwen van 4500 m² steigerwerk, noodzakelijk voor de aanpak van het achterstallig onderhoud. Maar het was niet alleen een kwestie van steigers opzetten en weer afbreken. Het was een proces van zorgvuldige restauratie, toewijding en vakmanschap. Waarbij elk detail met aandacht werd behandeld. Laat ons je meenemen door dit jaar van restauratie. Bekijk het filmpje hier.


Anne Rupert en haar collega’s hebben de trommelbogen gerestaureerd naar hun oorspronkelijke invulling en kleur. Bekijk het filmpje hier.


Het herstel van vergaan voeg- en metselwerk was een uitdaging die een jaar in beslag nam. Alles is hersteld met zoveel mogelijk dezelfde producten als 140 jaar geleden. Zo gebruikten we kalkmortels in plaats van cement. Cement was namelijk 140 jaar geleden duurder dan kalkmortel. Bekijk het filmpje hier.


Nieuwe dakplaten zijn gelegd, het dak is volledig geïsoleerd en waterdicht gemaakt met spinvlies. Om vervolgens panlatten en dakpannen te plaatsen. Bekijk het filmpje hier.


Vier schilders werkten een jaar lang fulltime aan het herstellen van al het schilderwerk, een taak die geduld en precisie vereiste. Bekijk het filmpje hier.


Vlak voor de bouwvak is het houtwerk in de grondverf gezet en zijn CV-leidingen geïnstalleerd. Bekijk het filmpje hier.


Altijd al willen weten hoe teer van beton wordt verwijderd? Met behulp van een bouchard!

Bekijk het filmpje hier.


Tijdens graafwerkzaamheden voor de fundering van de appartement werden eeuwenoude tunnels ontdekt. Wat leidde tot een nieuw funderingsplan in overleg met de stadsarcheoloog. Bekijk het filmpje hier.


De vloeren zijn opgehoogd om ruimte te maken voor het leidingwerk onder de vloeren.

Bekijk het filmpje hier.


Verleden en heden smelten samen. Door de kozijnen te repareren met grenenhout, gebroken glas te vervangen door getrokken glas, zoals het vroeger was. En een mooie vondst; onder een dikke laag verf zat het blauwe bord met Gymnasium erop.Nu de buitenwerkzaamheden zijn afgerond, gaat de aandacht naar de volgende fase: de binnenwerkzaamheden. Het jaar van restauratie zal altijd herinnerd worden als een periode van toewijding, vakmanschap en het behoud van het historische erfgoed van HBS Kampen. En zeg nou zelf, wat een transformatie!  105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page